Araştırma: Günde 5 saat ve fazlası bunama için risk oluşturuyor

Posted by

İngiltere’de 400 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, günde beş saatten fazla televizyon izleyen kişilerin bu hastalığa yakalanma riski yüzde 44 daha fazla çıktı.

İngiltere Biyobankası projesinden 37 ila 73 yaş aralığındaki 407.000 kişiye ait verileri analiz edildi, bu kişilerin 40 bininin beyin taraması vardı. Çalışmanın başlangıcında hiçbirinin teşhis edilmiş bir beyin rahatsızlığı yoktu.

13 yıllık takip süresinde 5 bin 227 kişide bunama gelişti, 6 bin 822 kişide felç meydana geldi ve 2 bin 308 kişiye Parkinson tanısı konuldu. Katılımcılar günde ortalama 2,7 saat televizyon izliyordu. 

Üç ila beş saat televizyon izleyenlerin, bir saat veya daha az televizyon izleyenlere göre demans geliştirme riskinin yüzde 15 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Beş saatten fazla izleyenlerde bu oran yüzde 44 daha yüksekti, ayrıca felç geçirme riski yüzde 12, Parkinson hastalığı riski ise yüzde 28 daha fazlaydı. 

Bilgisayar başında geçirilen zamanın riskte artışa yol açtığına dair bir bulguya rastlanmadı. Bunun nedeni muhtemelen bu tür ekran kullanımının daha fazla “zihinsel olarak zorlayıcı davranış” ile ilişkilendirilmesi olarak görülüyor.

Ancak televizyon izlemenin tam olarak nasıl bu kadar etkili olduğu ise henüz bilinmiyor. Bir teoriye göre, düşük kas aktivitesi ve enerji harcaması ile hareketsiz yaşam tarzı, kronik iltihaplanmaya ve beyne giden kan akışının azalmasına yol açıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir